خربزه خشک مانند عسل شیرین است زیرا خشک شدن موجب تشدید طعم شیرین آن میشود. شاید طعم برشهای خشک شده خربزه از هر آبنباتی که تا کنون خوردهاید خوشمزهتر باشد. برشهای خربزه پس از خشک شدن و تا زمانی که حالت کاملا ترد به خود بگیرد ممکن است دچار تغییر رنگ شود. در این مقاله قصد داریم ضمن پرداختن به خواص خربزه خشک، اطلاعات بیشتری در خصوص طرز خشک کردن خربزه با دستگاه خشک کن در اختیارتان قرار دهیم.
خربزه خشک جدا از مزه شیرینی که دارد حاوی مواد معدنی، فیبر، پتاسیم و ویتامین A است؛ از این رو فواید زیادی برای سلامتی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
۱. روش خشک کردن خربزه در زیر نور آفتاب
۲. روش خشک کردن خربزه در فر
۳. روش خشک کردن خربزه با دستگاه خشک کن
معمولا از این روش در زمان های قدیم استفاده می کردند وقتی که چند روز پشت سرهم هوا آفتابی باشد. ابتدا خربزه را شسته سپس بعد از کندن پوست آن دانه هایش را جدا کنید. سپس آن را به صورت نوارهای نازک برش دهید و داخل سینی با فاصله در کنار هم بچینید و در معرض نور خورشید قرار دهید تا خشک شود.
از دیگر روشهای خشک کردن خربزه استفاده از فر است. در این روش خربزه به صورت ورقه ای روی سینی فر را با کاغذ روغنی کاملا بپوشانید سپس برشهای خربزه را با فاصله از یکدیگر بچینید. سپس سینی را داخل فر بگذارید.
به هنگام خشککردن خربزه با دستگاه خشککن به سراغ خربزههای رسیده، سفت و سنگین بروید. از انتخاب خربزههایی که علائم پوسیدگی و کپک زدن دارند خودداری کنید.
برای جلوگیری از تیره شدن اسلایسهای خربزه میتوان از چندین نوع محلول استفاده کرد که برخی از آنها عبارتند از:
۱. مخلوط کردن ا قاشق چایخوری پودر یا قرص 3000 میلیگرمی در 2 فنجان آبسرد، ریختن یک قاشق چایخوری اسید سیتریک در 1 لیتر آب سرد، مخلوط کردن 1 فنجان آبلیمو با 1 فنجان آب سرد.
۲. سطح بیرونی خربزه را به صورت کامل با برس زیر جریان آب خنک بشویید. سپس آن را از وسط برش داده پوست بیرونی، بافت فیبری، دانهها و تفالههای آن را دور بریزید. پس از برداشتن دانهها مجددا خربزه را از وسط برش دهید و سپس پوست آن را بگیرید.
۳. در نهایت خربزه را به اسلایسهای نازک و کم ضخامت برش دهید و آنها را به مدت 3 تا 5 دقیقه درون اسید اسکوربیک و یا هر محلول ضد میکروب/ ضد تیرگی که از پیش آماده کردهاید قرار دهید.
۴. پس از خارج نمودن برشهای خربزه از محلول ضد تیرگی آنها را به خوبی آبکش کنید. برای از بین بردن رطوبت اضافی آن بهتر است از یک پارچه یا دستمال کاغذی استفاده کنید.
۵. برشهای خربزه را با فاصله مناسب به صورتی که گردش هوا به راحتی انجام شود و به صورت تک لایه روی سینیهای دستگاه خشککن بچینید.
۶. دمای دستگاه خشککن را روی 140 درجه فارنهایت (60 درجه سانتیگراد) تنظیم کنید.
۷. در صورت نیاز، برشها و قطعات بزرگ را هر 3 الی 4 ساعت یکبار در طول مدت زمان خشک شدن بچرخانید. میوهها ممکن است در انتها بسوزند بنابراین با نزدیک شدن به انتهای مدت زمان خشک شدن نظارت خود را بر روی سینیها افزایش دهید. برشها باید در انتها حالتی ترد و منعطف به خود بگیرند.
۸. پس از خشک کردن خربزه با دستگاه خشککن، برشهای آن را به مدت 30 دقیقه یا بیشتر تا زمانی که خنک شوند در دمای اتاق قرار دهید. توجه داشته باشید که برشهای مختلف یک میوه با سرعت متفاوتی از یکدیگر خشک میشوند. برخی از آنها ممکن است رطوبت بیشتری داشته باشند و اگر به صورت کامل خشک نشوند کپک میزنند، از این رو در حین خشک شدن میوه با دستگاه خشککن باید به صورت منظم سینیهای دستگاه خشککن را مورد بررسی قرار دهید.
پس از خشککردن خربزه با دستگاه خشککن، اسلایسهای خشک شده را درون ظرفهای شیشهای بریزید (بهتر است حدود دو سوم ظرفیت ظرف پر شود) و در دمای اتاق قرار دهید. به مدت یک هفته (4 الی 10 روز) محتویات درون ظرف را هم بزنید، تکان دهید تا قطعات از هم جدا شوند. این کار باعث میشود تا رطوبت باقی مانده در برخی از برشهای خربزه به سایر برشهای خشکتر منتقل شده و در نهایت به طور مساوی میان تمامی برشها توزیع شود.
اگر در حین انجام این مرحله درون ظرف رطوبت ایجاد شود نشان دهنده این است که برشها به اندازه کافی خشک نشدهاند و باید مجددا درون دستگاه خشککن قرار بگیرند. همچنین میتوانید برشهای خشک شده خربزه را درون فریزر نگهداری کنید.
پس از اطمینان از خشک شدن تمامی برشهای خربزه، آنها را درون شیشههای در بسته بریزید و در جای خشک، خنک، تاریک، به دور از تابش نور مستقیم آفتاب و یا فریزر نگهداری کنید. پرچسبی حاوی اطلاعاتی مانند نام محصول، تاریخ، روش خشک کردن و تهویه را روی بستهبندی قرار دهید. خربزههای خشکی که به صورت ایدهآل و مناسب بستهبندی میشوند را میتوان تا 1 سال در دمای اتاق نگهداری کرد.
البته ماندگاری برخی از برشهای انعطافپذیر که کمتر خشک شدهاند ممکن است به چند هفته الی چند ماه کاهش پیدا کند. همچنین استفاده از بستهبندیهایی که مانع نفوذ هوا نیستند، مرتبا بازگشایی میشوند و در دماهای متغیر قرار میگیرند موجب کاهش ماندگاری و طول عمر اسلایسهای خشکشده خربزه میشوند. اگر آب و هوای شهر شما خشک باشد میوههای خشکشده از ماندگاری بیشتری برخوردار خواهند بود.
گروه تولیدی کوهیتر با چندین سال سابقه درخشان در زمینه تولید انواع با کیفیت دستگاه خشککن میوه (صنعتی، نیمه صنعتی، خانگی) آماده همکاری با مشاغل مختلف در حوزه تولید میوه خشک است. با مراجعه به وبسایت این مجموعه و آگاهی از ویژگیها و قیمت دستگاههای خشککن و همچنین دریافت مشاوره میتوانید نوع مناسب آن را با توجه به حجم کاری و ابعاد فضایی که در اختیار دارید انتخاب کرده و به صورت حضوری و اینترنتی سفارش دهید.