یکی از روشهای کاربردی برای حفظ مزه و خواص انواع میوهها در گذر زمان، خشککردن آنها است. پروسه خشککردن شامل مراحلی است که در طی آنها آب داخل بافتهای میوه و سبزیجات خارج خواهد شد و بدینوسیله میتوان بدون نگرانی از بابت پوسیدگی و گندیدگی برای مدتی طولانی آنها را مورداستفاده قرارداد. زغالاخته نیز یکی از انواع میوههایی است که میتوان فرایند خشککردن را روی آن پیادهسازی نمود. برای خشککردن زغالاخته شما ضمن استفاده از روشها و ترفندهای قدیمی میتوانید از دستگاهها و ابزارهای امروزی نیز کمک بگیرید. در ادامه این متن بیشتر با این میوه و سایر دستورالعملهای کاربردی خشککردن آن آشنا خواهید شد.
این میوه بهواسطه نوعی درختچه برگریز رشد خواهد کرد. خوب است بدانید که زغالاخته محصولی بومی و مشترک از غرب آسیا تا جنوب اروپا است که شباهت بسیار زیادی به آلبالو دارد. میتوان این میوه را در سایر نواحی گرم که دارای خاکهای آهکی و یا جنگلهای زهکشی شده هستند، کشت نمود. جالب است بدانید که زغالاخته بهخوبی حتی در خاکهای فقیر و خشک نیز رشد خواهد کرد باتوجهبه این ویژگی و همچنین کویری بودن بخشهای عظیمی از ایران میتوان گفت که این میوه، محصولی محبوب در میان ایرانیان از گذشته تا به امروز است. از نظر بافت و مزه زغالاخته را به زیتون سرخرنگ تشبیه میکنند. باید گفت که این میوه میتواند خواص و مزایای متعددی برای مصرفکنندگان خود داشته باشد که در زیر به چند نمونه آنها اشاره میکنیم:
وجود منابعی از آنتیاکسیدان و پتاسیم در ساختار این میوه باعث شده تا مصرف بهاندازه آن تأثیر محسوسی در کاهش فشارخون داشته باشد. از سوی دیگر زغالاخته در نقش یک دیورتیک طبیعی عمل خواهد کرد و موجب تعادل الکترولیتهای داخل بدن میشود. این نوع عملکرد نیز میتواند به کاهش فشارخون کمک نماید.
ایفای نقش بهعنوان دیورتیک طبیعی علاوه بر کاهش فشارخون میتواند به سمزدایی و همچنین پاکسازی کلیهها نیز منجر شود. این ویژگی در کنار سایر خواص ضدباکتریایی و ویروسی به درمان و بهبود سایر عفونتهای ادراری کمک خواهد کرد.
زغالاخته از جمله میوههایی است که دارای کربوهیدرات کم و فیبر بالا است، همین ویژگی باعث شده تا بتوانید بهآسانی آن را درون رژیمهای مخصوص کتوژنیک جای دهید.
بهرهمندی از آنتیاکسیدانها و ضدالتهابها باعث میشود تا زغالاخته به شکل ویژه از بروز سرطانهای مربوط به بانوان جلوگیری نماید. خوب است به این نکته اشاره کنیم که مصرف استاندارد این میوه تأثیر منفی بر روی پروسه بارداری و سلامت جنین نخواهد داشت.
مصرف زغالاخته به همراه سایر مواد غذایی مانند عسل و یا استفاده از هسته آسیاب شده این میوه میتواند طیفی جدید از خواص و مزایا را در اختیار شما قرار دهد. باید گفت که زغالاخته خشکشده بهاندازه میوه تازه آن مفید و سودمند خواهد بود.
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، خشککردن میوهها مخصوصاً زغالاخته ترفندی است که از گذشته تا به امروز مورداستفاده واقع میشود ازاینرو روشها و دستورالعملهای متنوعی برای اجرای آن وجود خواهد داشت که در زیر به آن اشاره خواهیم کرد:
این روش یکی از قدیمیترین و همچنین سالمترین ترفندهایی است که میتوان برای خشککردن سایر میوهها و سبزیجات به کار برد. برای خشککردن زغالاخته با نور آفتاب لازم است ابتدا تمامی میوهها را بهخوبی بشویید و سپس آنها را روی یک دستمال تمیز پهن نمایید. حال کافی است در ساعات روشن و آفتابی روز، زغالاختهها را در معرض آفتاب قرار دهید. تا خشکشدن کامل میوهها چند روزی زمان نیاز خواهد بود.
مزایا: استفاده از این روش هزینهای نخواهد داشت و تقریباً برای تمامی افراد ممکن است از سوی دیگر کیفیت و سلامت میوهها را تهدید نخواهد کرد.
معایب: این روش نیاز به زمان زیادی خواهد داشت و از سوی دیگر احتیاج به فضای روباز بالکن یا پشتبام خواهد داشت که در معماریهای جدید کمتر چنین فضایی مشاهده میشود. آلودگی هوا نیز میتواند کیفیت میوهها و سلامت آنها را کاهش دهد.
در این روش کافی است پس از شستوشوی زغالاختهها آنها را درون سینی فر یا ماکروویو و یا سایر دستگاههای مشابه قرار دهید. گرمای این دستگاهها باعث خروج آب میان بافتی میوه خواهد شد و آن را خشک میکند.
مزایا: این روش سریع و آسان خواهد بود و کمترین دردسر ممکن را دارد.
معایب: امواج استفادهشده در این دستگاهها میتواند بهسلامت آسیب برساند و همچنین پیداکردن دما و بازه زمانی مناسب جهت خشککردن زغالاختهها دشوار خواهد بود.
دستگاههای متعددی به طور ویژه برای خشککردن زغالاخته و سایر میوهها طراحی و تولید شدهاند که میتوانند هم در مقیاس خانگی و هم در ابعاد صنعتی مورداستفاده واقع شوند. در این دستگاهها با استفاده از جریان هوای گرم به شکلی استاندارد و سلامت، آب داخل بافت زغالاخته را خارج خواهند کرد و باعث خشکشدن آن میشوند. جالب است بدانید که این دستگاهها میتوانند به کمک برق، گاز یا گازوئیل کار کنند و همچنین قابلیت تنظیم متناسب با ویژگیهای هر میوه را خواهند داشت. این ویژگیها باعث شده تا کیفیت زغالاخته خشکشده توسط این دستگاهها بسیار بالاتر باشد.
مزایا: این روش سریع، آسان و استاندارد خواهد بود همچنین میتوان شرایط و نوع عملکرد دستگاه را باتوجهبه شرایط تنظیم نمود. از سوی دیگر کیفیت محصول نهایی رضایتبخش و بالا خواهد بود.
معایب: خرید این نمونه از دستگاهها احتیاج به سرمایه خواهد داشت ضمن اینکه استفاده از آنها نیاز به دانش و مهارت اولیه دارد.
باید گفت که استفاده از این دستگاهها میتواند به شما برای راهاندازی یک کسبوکار جدید کمک نماید. این دستگاه در سایر نمونههای تککابین ارتفاع کوتاه، تککابین ارتفاع بلند با رطوبتسنج، دو کابین و سه کابین تولید خواهد شد. تفاوت این مدلها در ظرفیت و همچنین آیتمهای جانبی آنها خواهد بود. ضمن این تنوع مدلها شما میتوانید با درنظرگرفتن شرایط محل کار خود نوع تأمین انرژی آنها را نیز میان گزینههای برق، گاز و گازوئیل انتخاب کنید. نمونه دستگاه خشککن زغالاخته در ابعاد کوچک برای مصارف خانگی نیز وجود خواهد داشت که میتوان از آن برای خشککردن سایر میوهها نیز استفاده کرد.
خشککردن زغالاخته یکی از ترفندهایی است که بهواسطه آن میتوان این میوه خوشمزه و مفید را برای مدتی طولانی نگهداری و استفاده نمود. این فرایند هم با استفاده از نور آفتاب و فر و دستگاههای مشابه امکانپذیر خواهد بود و هم میتوان از دستگاههای خشککن اختصاصی در مقیاسهای صنعتی و خانگی استفاده کرد. بهکارگیری دستگاه خشککن زغالاخته با تنظیمات دقیق میتواند به تهیه زغالاختههای خشک باکیفیت در مدتزمان کوتاه و بدون دردسر کمک نماید.