چای یک نوشیدنی است که با دم کردن برگ ها،جوانه ها یا شاخه های فرآوری شده بوته چای گونه Camellia sinensis به مدت چند دقیقه در آب داغ درست می شود. فرآوری آن می تواند شامل اکسیداسیون (تخمیر)، حرارت دهی، خشکسازی و افزودن گیاهان، گلها، چاشنی ها و میوه های دیگر به آن باشد. چهارنوع چای خالص وجود دارد: چای سیاه، چای اولانگ، چای سبز وچای سفید.
از چای بیشتر به عنوان یک نوشیدنی محرک استفاده می شود که دارای اثر مدر و قابض است. چای نوشیدنی محبوب و پرطرفداری که در فرهنگ های مختلف جهان ریشه دوانده است، سفری طولانی را از مزارع سرسبز تا فنجان چای شما طی می کند. یکی از مراحل کلیدی این سفر، فرآیند “خشک کردن چای” است که نقش حیاتی در کیفیت و طعم نهایی چای ایفا می کند. چای یک منبع طبیعی از کافئین، تئوفیلین، تیانین و آنتی اکسیدان ها است، اما تقریبا بدون چربی، کربوهیدرات ها، یا پروتئین و دارای طعمی مطلوب است که کمی تلخ و گس می باشد. در ادامه این مقاله بیشتر به موضوع چای و انواع و فواید آّن و بررسی جزئیات فرآیند خشک کردن چای با دستگاه های مخصوص می پردازیم.
تاریخچه پیدایش چای در ایران احتمالاً به عصر صفوی، همزمان با ورود قهوه و حدود قرن ۱۶میلادی بازمیگردد. در واقع شواهد اولیه مصرف چای و قهوه در ایران عصر صفوی توسط جهانگردان به ثبت رسیده و توصیف شده که مردم چای را شیرین دوست دارند و همراه با شکر، نبات و قند مینوشند.
داستان قهوه اما با تاریخچه چای در ایران و جهان کمی فرق دارد، زیرا چای بهعنوان نوشیدنی وارد فرهنگ مردم شد و قهوه در ایران و اروپا بیشتر بهعنوان دارو شناخته میشد. در همین عصر صفوی، چای از چین و به لطف جاده تجاری ابریشم وارد میشد و سرگذشت بهتری از صادرات قهوه داشت.
در همین ایام دشوار بودن صادرات قهوه به ایران، فاصله زمینی و نبود امکانات یا حتی امن نبودن مسیر تجاری باعث شد قهوه کمتر وارد کشور شود، محبوبیت عمومی در مقایسه با چای نداشته باشد و در نهایت چای به نوشیدنی ملی مردم تبدیل شود. این تغییر بزرگ و مصرف روزافزون چای باعث شد تا کشاورزان ایرانی به فکر تأمین نیاز شخصیشان بیفتند و دوران کشت چای در ایران شروع شود.
چای یکی از نوشیدنیهای محبوب در سراسر جهان است که بر اساس نوع برگ برداشت شده و میزان اکسیداسیون یا فرآوری، در پنج نوع اصلی طبقه بندی می شود:
همان چایی است که چندین بار در طول روز می نوشیم، این نوع چای توسط دستگاه خشک کن چای آماده استفاده می شود و تا 85٪ کل مصرف چای را به خود اختصاص می دهد. این چای کاملا اکسید می شود و دارای ظاهری تیره یا مشکی رنگ است، طعم نسبتا تلخ تر است و داری کافئین بیشتری در مقایسه با سایر چای ها است. اکثرا چای های سیاه را می توان همراه با شکر، یا قند مصرف کرد.
چای سبز، چای غیر اکسید شده است که توسط دستگاه خشک کن چای خشک می شود. به برگ های این چای پس از چیده شدن، فورا گرما داده می شود تا آنزیم های تولید کننده اکسیداسیون آن از بین بروند. این روش باعث حفظ مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها می شود که از جمله مزایای مختلف چای سبز برای سلامتی به شمار می رود.
چای اولانگ پیش از اینکه توسط دستگاه خشک کن چای خشک گردد، طی فرایندی به صورت کامل اکسیده نمی شود و بر این اساس برگها را مدت زمانی می گذارند تا بماند سپس آن ها را گرم می کنند و فرایند نهایی را آغاز می کنند. فرایند قبل موجب متوقف کردن فرایند اکسیداسیون می گردد و اگر این فرایند طولانی شود، سبب تیره شدن رنگ آن می گردد، این درحالی است که اگر این فرایند کوتاه باشد سبب نزدیک شدن رنگ آن به چای سبز می شود.
چای سفید کمترین میزان پردازش را دارد. در تهیه آن از جوانه های باز نشده و برگ های جوان استفاده می شود و آنها را فقط خشک می کنند.
کیفیت چای سفید در کدام کشت بهتر است ؟
چای سفید بهار (فصل بهار) از کیفیت بالاتری برخوردار است، در تابستان بی کیفیت ترین چای سفید است، کشت پاییز درجه دو است و کیفیتش از بهاره کمتر ولی از تابستان بیشتر است.
چای به روش های متنوعی خشک میشود بعضی چای را با قرص چای خشک می کنند.ظ
دستگاه خشک کن چای، یک ابزار مهم در فرآیند خشک کردن است. این دستگاه با استفاده از فناوریهای پیشرفته، رطوبت موجود در برگ های چای را به طور دقیق و یکنواخت کنترل می کند و به این ترتیب، طعمی دلنشین و منحصر به فرد به چای میبخشد و همچنین کیفیت اولیه و خاصیت برگ چای را در آن حفظ میکند.
استفاده از دستگاه خشک کن چای مزایای متعددی به همراه دارد از جمله:
همانطور که در ابتدای متن ذکر کردیم؛ خشک کردن چای مرحلهای حیاتی در فرآوری آن است. این فرآیند میزان رطوبت برگهای چای تخمیر شده را کاهش میدهد تا به سطح رطوبت مطلوب برای چای سیاه خشک شده برسد. خشک کردن چای با استفاده از دستگاه خشککن چای انجام میشود.
یکی از روشهای خشک کردن چای به ویژه در ابعاد بزرگ و صنعتی، استفاده از خشککن چای است. البته نوع کوچک و خانگی دستگاه خشک کن چای هم موجود است. در این طرز خشک کردن چای، برگهای چای تازه در میان هوای داغ، معلق نگه داشته میشوند که باعث خشک شدن سریع آنها میشود. هوای داغ با سرعت بیشتری نسبت به سرعت ته نشینی برگهای چای از کف خشککن به سمت بالا جریان پیدا میکند؛ و به این ترتیب چای خشک میگردد.
در این روش هر برگ چای به طور جداگانه با هوای داغ در تماس قرار میگیرد. همین امر باعث میشود تا فرآیند خشک کردن در زمان بسیار کوتاهتری انجام شود. حرکت مداوم برگها در میان هوای داغ، باعث ایجاد یکنواختی در میزان رطوبت، دما و توزیع اندازه برگها میشود.
۱. طرز خشک کردن چای در زیر آفتاب (کمترین سرعت)
۲. طرز خشک شدن چای در دستگاه خشک کن چای (سریعتر)
۳. طرز خشک کردن چای با استفاده از مایکروویو (سریعترین)
با توجه به اینکه در زمان قدیم، دستگاه خشک کن چای وجود نداشته بود، از روش های سنتی برای خشک کردن چای استفاده می کردند. آن ها برگ های چای را پس از آماده سازی برای خشک کردن، جلوی نور آفتاب قرار می دادند تا با تابش خورشید خشک شود.
روش های سریعتر با استفاده از ابزارهای مدرن تر، به شما امکان می دهد فرآیند خشک شدن را در عرض یک ساعت به پایان برسانید. خشک کردن سریع برگ چای با استفاده از مایکروویو یا دستگاه خشک کن چای در عرض چند دقیقه انجام می شود. فقط مراقب باشید که چای خود را نابود نکنید. سریعترین ابزار برای خشک کردن برگ های چای مایکروویو است. مایکروویو یک دستگاه خشک کن چای است که مستقیماً مولکول های آب را به بخار تبدیل کرده و از برگ چای خارج می کند.
شرکت کوهیتر تولید کننده انواع دستگاه های خشک کن چای ، انگور ، مویز ، فلفل و انواع میوه
شما باید برگ های چای را بدون ساقه بین تکه های حوله آشپزخانه قرار دهید. حوله کاغذی، آبی را که به بخار تبدیل شده جذب می کند. همچنین حوله های کاغذی نیمه مرطوب از سوختن برخی برگها قبل از خشک شدن بقیه جلوگیری می کند.
حوله های کاغذی را با برگها روی دیسک چرخان دستگاه خشک کن چای یا مایکروویو قرار دهید و مایکروویو را روی حرارت زیاد، روی یک دقیقه تنظیم کنید. پس از آن ، به مدت 45 ثانیه صبر کنید. حرارت زیاد را به مدت 30 ثانیه روشن کنید و 30-45 ثانیه دیگر صبر کنید. با تکرار این روند، برگ های چای باید ظرف مدت 8-15 دقیقه به درستی خشک شوند.
روش خشک کردن چای با دستگاه خشک کن چای به یک فرد ماهر در این زمینه نیاز دارد، به همین دلیل اگر آشنایی کافی را نداشته باشید این روش می تواند به راحتی اشتباه انجام شود و به شما ضرر برساند. من توصیه میکنم اگر وقت کافی برای انجام این کار را دارید، از یکی از روش های سنتی استفاده کنید.
مروری بر سه روش رایج
بهترین روش خشک کردن چای به عوامل مختلفی مانند حجم چای، کیفیت مورد نظر، بودجه و شرایط آب و هوایی بستگی دارد. روشهای مختلفی برای خشک کردن چای وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. با در نظر گرفتن عوامل مختلف، میتوانید بهترین روش را برای نیازهای خود انتخاب کنید.
نکات مهم
شرکت تولیدی کوهیتر دستگاه خشک کن چای با توجه به ویژگی های مد نظر مشتریان خود اقدام به ایجاد دستگاه های مختلف میکند. اگر بخواهیم انواع دستگاه های خشک کن چای را به شما معرفی کنید می توان به موارد زیر اشاره کرد:
این دسته از محصولات به نحوی هستند که ظرفیت آن ها کم و همچنین سرعت پایینی دارند. در حقیقت برای کاربردهای دستگاه های خانگی می توان از آن ها استفاده کرد. قیمت این دسته از دستگاه ها به نسبت خشک کن های بزرگتر و صنعتی، به طرز چشمگیری کمتر بوده و همین موضوع باعث شده تا افرادی که به دنبال یک دستگاه خشک کن چای ارزان قیمت و اقتصادی هستند، به سراغ این دسته از محصولات آمده و آن ها را خریداری کنند.
یکی از ماشین آلات خشک کننده، دستگاه های خشک کن نیمه صنعتی هستند. نکته مهمی که باید بدانید این است که این محصولات به نسبت به دستگاه های خانگی قدرت بیشتری داشته و همین موضوع باعث افزایش محبوبیت این دستگاه برای کارگاه های کوچک شده است. البته به نسبت دستگاه های صنعتی و بزرگ این محصولات باز هم قدرت کمتری دارند و همین موضوع باعث می شود تا نتوان از این محصولات در کارخانه ها استفاده کرد.
دسته دیگری از محصولات، دستگاه های خشک کن صنعتی چای هستند. این دسته از محصولات برای کارخانه ها و حجم های بالای مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال شرکت هایی که در زمینه خشک کردن میوه به صورت حرفه ای و تجاری فعالیت می کنند، لازم است تا به سراغ این دسته از محصولات آمده و آن ها را خریداری کنند. تجهیزات خشک کننده صنعتی قدرت بسیار زیادی داشته و راندمان فوق العاده ای دارند. در حقیقت همین موضوع باعث محبوبیت این دسته از محصولات شده است و شرکت های بسیار زیادی از این محصولات استفاده می کنند.
در ادامه مقاله به بررسی انواع مختلف دستگاههای خشک کن چای و کاربردهایشان میپردازیم. همچنین به شما کمک میکنیم تا با توجه به نیازتان بهترین نوع دستگاه را انتخاب کنید.
دستگاه های خشک کن چای در انواع مختلفی با ظرفیت ها و کارایی های متفاوت موجود هستند. انتخاب نوع مناسب دستگاه به عوامل مختلفی مانند حجم تولید، نوع چای و نیازهای خاص هر کاربر بستگی دارد.
قیمت دستگاههای خشک کن چای به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله:
هر چه ظرفیت دستگاه بیشتر باشد؛ قیمت آن نیز به طور کلی بالاتر خواهد بود.
برندهای مختلف دستگاههای خشک کن چای با قیمتهای مختلفی در بازار موجود هستند. برندهای معروفتر معمولاً قیمتهای بالاتری دارند.
برخی از دستگاههای خشک کن چای دارای ویژگیهای اضافی مانند کنترل دما، تایمر، سیستم تهویه و … هستند که میتوانند قیمت دستگاه را افزایش دهند.
قیمت دستگاههای خشک کن چای تولید داخل معمولاً از دستگاههای مشابه خارجی ارزانتر است.
با در نظر گرفتن نکات بالا میتوانید در خرید دستگاه خشک کن چای بهتر عمل کنید.
اگر قصد دارید در خانه به صورت کاملا بهداشتی و به میل خودتان چای را خشک کنید و در تمامی فصول استفاده کنید ما دستگاه خشک کن خانگی را به شما پیشنهاد می کنیم.
یا اگر قصد دارید یه کسب کار کوچک یا بزرگ در حوزه خشک کردن میوه ها شروع کنید ما به شما دستگاه های خشک کن صنعتی و نیمه صنعتی را پیشنهاد می کنیم.
در این مقاله به روش خشک کردن چای با دستگاه خشک کن چای و همچنین بررسی انواع مختلف دستگاه خشک کن چای، مزایا و معایب هر کدام پرداختیم. گفتیم که روشهای متداول خشک کردن چای به چه اشکالی است و جزئیات هر کدام را ذکر کردیم.
با در نظر گرفتن عوامل ذکر شده و نیازهای خود، میتوانید بهترین نوع دستگاه خشک کن چای و روش خشک کردن را انتخاب کنید. خشک کردن چای روشی عالی برای حفظ کیفیت، طعم و عطر آن و همچنین افزایش ماندگاری آن است. با استفاده از دستگاه مناسب و روش صحیح، میتوانید از چای خشک شده خود در تمام طول سال لذت ببرید. یا اگر به فکر ایجاد یک شغل در این حوزه هستید به موفقیت دست پیدا کنید.